Επίτιμοι Διδάκτορες
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ
ΕΠΟΜΕΝΟ
Γεώργιος Κωνσταντινίδης
Επίτιμος διδάκτορας

Ο κ. Γεώργιος Μ. Κωνσταντινίδης είναι Καθηγητής Χρηματοοικονομικής στην Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο.  Διετέλεσε πρόεδρος της American Finance Association, η οποία θεωρείται ως η κορυφαία επιστημονική ένωση Χρηματοοικονομολόγων παγκοσμίως. Επίσης είναι ιδρυτικό μέλος και έχει διατελέσει  Πρόεδρος της Society for Financial Studies, της ένωσης ακαδημαϊκών χρηματοοικονομολόγων που εκδίδει το επιστημονικό περιοδικό Review of Financial Studies, το οποίο κατατάσσεται στα καλύτερα επιστημονικά έντυπα παγκοσμίως. Επιπλέον, έχει διατελέσει μέλος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου της Κύπρου (1989 – 1995) και Πρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (2013 – 2016). Τέλος είναι επιστημονικός συνεργάτης του National Bureau of Economic Research και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Dimensional Fund Advisors (DFA).
Ο Δρ. Κωνσταντινίδης είναι κάτοχος βασικού και μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στη Φυσική από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και μεταπτυχιακού και διδακτορικού τίτλου σπουδών στη Διοίκηση Επιχειρήσεων από το Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα των ΗΠΑ.  Διετέλεσε Επίκουρος και Αναπληρωτής Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Carnegie Mellon και το 1979 προσελήφθη ως Αναπληρωτής Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο, όπου και εξελίχθηκε σε Τακτικό καθηγητή το 1983.  Ως επισκέπτης Καθηγητής έχει επίσης εργαστεί στο Harvard Business School (1985 – 1986) και στο London School of Economics (2007).

Ο Δρ. Κωνσταντινίδης είναι πολυγραφότατος και με σημαντική συνεισφορά στην οικονομική και χρηματοοικονομική έρευνα. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στην αποτίμηση των primary assets με έμφαση στις ατελείς αγορές, στις non-standard preferences, στον ρόλο του κόστους των συναλλαγών και σε θέματα φορολόγησης των κεφαλαιαγορών. Έχει συμβάλει σημαντικά στην έρευνα για την εξέταση των αιτιών των ιστορικών τιμών του premium των μετοχικών αποδόσεων σε σχέση με τις αποδόσεις των ομολόγων.  Έχει επίσης σημαντική ερευνητική συνεισφορά στην θεωρία διαχείρισης χαρτοφυλακίου χρεογράφων, στην αποτίμηση παραγώγων χρηματοοικονομικών προϊόντων και στην διαχείριση χρηματοοικονομικών κινδύνων. Σύμφωνα με έρευνα του Research Papers in Economics, ο Δρ. Κωνσταντινίδης κατατάσσεται στο 5% των καλύτερων οικονομολόγων του πλανήτη. Μερικά άρθρα στα οποία αναγνωρίζεται η σημαντική του συνεισφορά είναι: "Mispricing of S&P 500 Index Options," με τους J. C. Jackwerth and S. Perrakis που δημοσιεύτηκε στο Review of Financial Studies; "Rational Asset Prices," που δημοσιεύτηκε στο Journal of Finance; και "Junior Can't Borrow: A New Perspective on the Equity Premium Puzzle," με τους J. B. Donaldson and R. Mehra που δημοσιεύτηκε στο Quarterly Journal of Economics.

Ο Δρ. Κωνσταντινίδης είναι εκδότης και συντάκτης πολλών περιοδικών της χρηματοοικονομικής επιστήμης ανάμεσα στα οποία είναι: Critical Finance Review, Review of Development Finance, Ekonomia, European Finance Review, International Journal of Finance Education, International Journal of Monetary Economics and Finance, International Journal of Theoretical and Applied Finance, International Review of Finance, Journal of Finance, Journal of Financial and Quantitative Analysis, Mathematical Finance, Multinational Finance Journal, Quantitative Finance, Review of Derivatives Research, και Review of Financial Studies. Επίσης κατά το διάστημα από 2004 έως 2015 διετέλεσε ο κύριος εκδότης (editor-in-chief) της σειράς επιστημονικών μονογραφιών Foundations and Trends in Finance.
Ο Δρ. Κωνσταντινίδης έχει τιμηθεί με τον τίτλο του Επίτιμου Διδάκτορα από το Πανεπιστήμιο του Πειραιά (1999), από το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος (2010) και από το Πανεπιστήμιο Κύπρου (2011).

[email protected]
Γενικά Στοιχεία
Βαθμίδα:
Επίτιμος διδάκτορας
Ημερομηνία αναγόρευσης:
19/12/2016
Γραφείο:
--
E-mail:
Eνημέρωση στο e-mail σου